Az Eduroam - Education Roaming - egy hazai és nemzetközi intézményi szövetség, amely lehetõvé teszi, hogy hallgatók és oktatók hozzáférjenek helyben, vagy akár távolról a Campus erõforrásaihoz. A rendszernek köszönhetõen - a csatlakozott intézményekben - szabadon használhatjuk a vezeték nélküli hálózatot. A hozzáférés ellenõrzése az otthoni(anya) intézménynél történik, az Eduroam együttmûködés során kialakított RADIUS hierarchia segítségével. A csatlakozást Magyarországon az NIIF szolgáltatja. Az Eduroam eredetileg európai kezdeményezésként indult, de ma már világméretûvé vált. Hazánkban a szolgáltatás a következõ intézményekben vehetõ igénybe. A résztvevõk teljes listájával és az európai hierarchiával kapcsolatban további információk a www.eduroam.org oldalon találhatóak.

Eduroam hozzáférés a PPKE intézményein belül:

 • ITK 1083 Budapest, Práter u.50/B
 • JÁK 1088 Budapest, Szentkirályi u. 28-30
 • BTK Sophianum 1088 Budapest Mikszáth Kálmán tér 1
 • HTK 1053 Budapest, Veres Pálné u. 24

 • Kapcsolódás a hálózathoz:

  Belépni, az anyaintézménynél használt levelezési azonosítóval és jelszóval lehet, a következõ szintaktika szerint: xxx@login.ppke.hu

  Beállítás Windows 7 op.rendszer esetén:
  (Beépített hálózati kliens)

  Windows 7 operációs rendszer esetén meg van a reményünk arra, hogy könnyedén létrehozzuk vezeték nélküli kapcsolatunkat az Eduroam hálózathoz! Az alábbi három képernyõkép segít a kapcsolat felépítésének létrehozásában. A felugró biztonsági riasztás ellenére válasszuk nyugodtan a Csatlakozás gombot, a részletes leírásnál olvasható, hogy a valós hitelesítõ adatot megtalálta a rendszer!

  Amennyiben a fenti mûvelet nem hozott eredményt, úgy a Windows 7 wireless klienst egyedileg kell konfigurálni! A következõek szerint kitallózzuk a Vezeték nélküli hálózatok kezelése felületet, majd kiválasztjuk a hozzáadás menüpontot. Start ---> Vezérlõpult ---> Hálózat és Internet ---> Hálózati és megosztási központ ---> Vezeték nélküli hálózatok kezelése (bal oldalt)

  Vezeték nélküli hálózat hozzáadása

  A következõ kép a számítógép és az elérési pont közötti azonosítási és adat­titkosítási mód beállítását mutatja.

  Ezután következik a hitelesítési mód beállítása. Kiválasztjuk az Digicert Assured ID Root CA hitelességszolgáltatót, valamint a biztonságos jelszó konfigurálásnál tiltjuk a Windows bejelentkezési azonosítók használatát.

  Majd a speciális beállítások.

  Mivel a Windows 7 tárolja a megadott felhasználói adatokat, ezért a következõ kapcsolódáskor automatikusan hitelesít minket a rendszer.


  Beállítás Windows 8.1 op.rendszer esetén:
  (Beépített hálózati kliens)

  Windows 8 operációs rendszer esetén is meg van a reményünk arra, hogy könnyedén létrehozzuk vezeték nélküli kapcsolatunkat az Eduroam hálózathoz! Az alábbi három képernyőkép segít a kapcsolat felépítésének létrehozásában. A felugró biztonsági riasztás ellenére válasszuk nyugodtan a Csatlakozás gombot, a részletes leírásnál olvasható, hogy a valós hitelesítő adatot megtalálta a rendszer!

   

  Amennyiben a fenti mûvelet nem hozott eredményt, úgy a Windows 8 wireless klienst egyedileg kell konfigurálni! A következőek szerint kitallózzuk a Vezeték nélküli hálózatok kezelése felületet, majd kiválasztjuk a hozzáadás menüpontot. Start (jobb klikk)---> Vezérlőpult --->  Hálózati és megosztási központ ---> Új kapcsolat vagy hálózat beállítása ---> Csatlakozás kézzel vezeték nélküli hálózathoz



  A következő kép a számítógép és az elérési pont közötti azonosítási és adat­titkosítási mód beállítását mutatja.

  Ezután következik a hitelesítési mód beállítása. Kiválasztjuk a Digicert Assured ID Root CA hitelességszolgáltatót, valamint a biztonságos jelszó konfigurálásnál tiltjuk a Windows bejelentkezési azonosítók használatát.

  Majd a speciális beállítások.

  Mivel a Windows 8 tárolja a megadott felhasználói adatokat, ezért a következő kapcsolódáskor automatikusan hitelesít minket a rendszer.


  © PPKE-IT 2015-11-25